Bo hos oss
För oss är det viktigt att våra hyresgäster trivs i sitt boende och hos oss. Därför har vi satt upp trivselregler för att underlätta när man bor i flerfamiljshus.
Här hittar du svar på vanliga frågor
Inflyttning
Du har tillträde till din lägenhet senast kl 12.00 dagen för inflyttning. Infaller inflyttningsdatumet på en helgdag så är det första vardagen därpå, senast kl 12.00, som gäller. Innan nycklar till lägenheten kvitteras ut ska första hyran vara betald. Har du synpunkter på besiktningsprotokollet som du får vid inflyttning ska du inom åtta (8) dagar påpeka fel och brister till oss. Här kan du läsa broschyren ”Att bo i hyresrätt”.
Folkbokföring
När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket, www.skatteverket.se/flytta, så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring, www.adressandring.se. Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten.
Brandvarnare
Alla våra lägenheter ska vara utrustade med brandvarnare. Hör av dig till oss om du inte har någon brandvarnare i din lägenhet. Batterier får du byta själv.
Lägenhetsunderhåll
Hos Jokkmokkshus har du som hyresgäst möjlighet att påverka standarden i din bostad (HLU).
Om din bostad ligger i tiden för reparationer skickar vi en gång per år ut en HLU-blankett där du har möjlighet att välja aktuella reparationer.
Väljer du att avstå någon reparation får du rabatt på din hyra. Denna rabatt dras på januarihyran, året efter.
Uthyrning i andra hand
Enligt hyreslagen kan man hyra ut sin lägenhet i annan hand om man har hyresvärdens tillstånd. Det kan gälla om man till exempel ska studera eller arbeta på annan ort under en tid.
Tillfällig korttidsuthyrning under större evenemang som till exempel Jokkmokks Vintermarknad och Nordenskiöldsloppet behöver inget skriftligt godkännande av oss.
Överlåtelse av kontrakt
För att överlåta sitt hyresavtal ska man ha ett godtagbart skäl.
Hyresavtal kan överlåtas vid dödsfall, separation och till närstående om bostaden använts gemensamt under minst tre (3) år.
Vid dödsfall och separation kan make/maka eller sambo överta lägenheten under förutsättning att man varit folkbokförd på adressen i minst tre år.
För överlåtelse till närstående krävs att man varit folkbokförd och haft gemensamt hushåll i minst tre år.
Överlåtelse av hyresavtal kan ske tidigast till närmast nästa månadsskifte efter det att en komplett ansökan är AB Jokkmokkshus tillhanda.
Den som övertar hyresavtalet ska uppfylla AB Jokkmokkshus krav enligt Uthyrningspolicyn.
Utelåst - hur gör jag då?
Behöver du hjälp med dörröppning under kontorstid kontaktar du felanmälan på telefon 0971-445 50 eller ringer kontoret på telefon 445 00.
På kvällar och helger ringer du vår jourtelefon 0920-23 10 02.
Upplåsning efter kontorstid kostar 800 kronor.
Störning/klagomål
Upplever du att ordningsreglerna inte följs? Spelas det till exempel hög musik på sena kvällar och nätter eller är det mycket spring i trapphuset? I så fall kan du göra en störningsanmälan till oss. Du måste fylla i dina uppgifter så att vi på Jokkmokkshus kan kontakta dig om vi behöver ytterligare upplysningar. Störningsanmälan är anonym så vi kommer inte att lämna ut dina uppgifter. För att lämna en störningsanmälan laddar du ner formuläret, klicka här för att öppna, fyller i det och mailar till följande e-postadress, jokkmokkshus@jokkmokk.se.

Ställ dig i bostadskö hos oss
För att ställa dig i bostadskö hos oss måste du skapa en användare på mina sidor. När du gjort det kan du ställa dig i bostadskö, då får du också ange vilken slags bostad du söker.